banner

Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto:* (125 ml lekko ciepłego mleka, 30 g drożdży, 1/4 szklanki cukru, 300 g mąki, szczypta soli, 1 duże jajko (rozmiar l), 50 g masła, roztopionego) 1 szt
Dodatkowo: (1 łyżka mleka, 1 jajko1 -2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu) 1 szt
Nadzienie cynamonowe**: (50 g miękkiego masła, 3-4 łyżki cukru (u mnie domowy cukier z prawdziwą wanilią), 2-3 łyżeczki cynamonu) 1 szt
Nadzienie marcepanowe (jeśli wolimy je niż cynamonowe): (ok. 300 g schłodzonej masy marcepanowej, 1 małe jajko, 16 g cukru z prawdziwą wanilią, opcjonalnie 100 g zmielonych migdałów (dla zagęszczenia nadzienia), opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 1 szt

Opis

*Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej

**Wybieramy wariant, który bardziej nam odpowiada, nadzienie cynamonowe, albo marcepanowe

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, dostawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
    2. Masło stopić, przestudzić.
    3. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajko.
    4. Wyrobić w robocie miękkie, elastyczne ciasto.
    5. Dodać stopione, przestudzone masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk.
    6. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
    7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną obficie mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm - wymiary ok. 35 x 45 cm (zdjęcie 6).
    8. Nadzienie cynamonowe:
    9. Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, rozsmarować pędzelkiem na cieście.
    10. Nadzienie marcepanowe (zamiennie dla wersji cynamonowej):
    11. Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
    12. Jajko roztrzepać i dodać do startej masy marcepanowej, wymieszać.
    13. Jeśli nadzienie marcepanowe jest zbyt rzadkie, dodać starte migdały. Można dodać ekstrakt migdałowy lub odrobine Amaretto, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
    14. Całość:Ciasto zwinąć w ścisłą roladę.
    15. Ułożyć na papierze do pieczenia. Ostrym nożem rozciąć ją na pół wzdłuż, nie przecinając do końca, tak żeby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu (zdjęcie 8).
    16. Oba kawałki ciasta przekładać między sobą, tak jakbyśmy robili warkocz, uformować wieniec, końce mocno ze sobą skleić (zdjęcie 9).
    17. Wierzch posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Przełożyć razem z papierem na blachę
    18. Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
    19. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Piec ok. 25-30 minut, aż wieniec nabierze głębokiego złotego koloru. Studzić na kratce.
    20. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.