banner

Mazurek pomarańczowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 1 godzina

Mazurek pomarańczowy

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo 40 g masy marcepanowej 1 szt
Kandyzowane plasterki pomarańczy: ( 2 pomarańcze, ok. 1 1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru). 1 szt
Składniki na kruche ciasto: (300-350 g mąki pszennej krupczatki, 50 g cukru pudru lub drobnego cukru, 20 dag masła, 3 żółtka, szczypta soli, 1 łyżka gęstej śmietany 18 lub 22%) 1 szt
Składniki na masę pomarańczową: (3 duże pomarańcze, 1 niewielka cytryna , 1 1/2 szklanki cukru pudru). 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy (u mnie blacha 21 x 26 cm). Z reszty zrobić ozdobne wałeczki lub inne ozdoby boków wedle uznania. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temp. 200°C ok. 15-20 minut.
    2. Masa pomarańczowa: Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. Skórkę z owoców zetrzeć na tarce, nie ścierając białych części podskórnych. Z miąższu pomarańczy dokładnie usunąć białe części, gdyż nadałyby masie goryczki. Usunąć pestki, zemleć lub rozdrobnić w malakserze. Masę wraz ze skórkami przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu często mieszając do czasu aż masa zgęstnieje – będzie miała konsystencję konfitury (ok. 40 min.).
    3. Ciepłą masę rozsmarować na cieście. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Ozdobić mazurek kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i migdałami lub marcepanem.
    4. Kandyzowane plasterki pomarańczy: Pomarańcze pokroić na ok. 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku.
    5. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.