Mazurek pomarańczowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo 40 g masy marcepanowej | 1 | szt |
Kandyzowane plasterki pomarańczy: ( 2 pomarańcze, ok. 1 1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru). | 1 | szt |
Składniki na kruche ciasto: (300-350 g mąki pszennej krupczatki, 50 g cukru pudru lub drobnego cukru, 20 dag masła, 3 żółtka, szczypta soli, 1 łyżka gęstej śmietany 18 lub 22%) | 1 | szt |
Składniki na masę pomarańczową: (3 duże pomarańcze, 1 niewielka cytryna , 1 1/2 szklanki cukru pudru). | 1 | szt |