Muffinki serowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 100 | g |
Ser twarogowy (może być mielony jak na sernik) | 250 | g |
Cukier | 0,75 | szklanki |
Mleko | 1 | szklanka |
Żółtko | 1 | szt |
Cukier waniliowy | 1 | szt |
Jajka | 2 | szt |
Mąka pszenna | 2,5 | szklanki |
Proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki |
Opis
Przygotowanie
-
- W jednej wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek, 1 łyżeczka cukru waniliowego), w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (rozpuszczone wcześniej masło, jajka, mleko).
- Do miski z suchymi składnikami dodać zawartość drugiego naczynia i wszystko wymieszać do połączenia składników.
- Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i resztą cukru waniliowego, można dodać też 1-2 łyżeczki cukru zwykłego, jeśli ser wydaje się nam za kwaśny.
- Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich na zmianę po łyżce ciasta i po łyżce sera. Na wierzchu powinno być ciasto.
- Foremki wypełnić do ¾ ich wysokości, żeby ciasto po wyrośnięciu w piekarniku nie wypłynęło poza papilotki. Piec ok 30-40 min. w temperaturze 170 stopni C.
- Smacznego.