banner

Pakieciki łososiowe z kremowym porem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Pakieciki łososiowe z kremowym porem

Składniki

Nazwa Ilość
Duży por 1 szt
Filety świeżego łososia (po ok 100 g każdy) 2 szt
Masło 60 g
Płaty ciasta filo (20x20 cm) 6 szt
Serek mascarpone 100 g
Sól, pieprz 1

Opis

Przygotowanie

    1. Pora drobno posiekać. Podsmażyć go na patelni z dodatkiem solonego masła i kilku łyżek wody, przez ok 10 min. (do miękkości).
    2. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    3. Ostudzić.
    4. Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
    5. Po przestudzeniu porów dodać do nich serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
    6. Dwa płaty ciasta filo posmarować roztopionym wcześniej masłem, a następnie położyć na nich kolejne płaty, rozsmarowując masło na każdym z nich.
    7. Na środku płatów rozłożyć doprawiony sola i pieprzem lub ziołami filet z łososia, na wierzch ryby kładąc pory z serem.
    8. Ciasto złożyć i zlepić jego końce, uformować dwa pakieciki z nadzieniem. Dokładnie posmarować je roztopionym masłem.
    9. Ułożyć pakieciki w lekko natłuszczonej blasze (formie) do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min., tak by lekko się zarunieniły i były chrupiące.
    10. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.