Pyszny jabłecznik
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 łyżeczki aromatu cytrynowego (ja dodałam naturalnego ekstraktu cytrynowego), 3 jajka w temperaturze pokojowej, czubata szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa),2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka) | 1 | szt |
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury) | 1 | szt |
Nadzienie: (650 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)20 g masła, opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć) | 1 | szt |