Słodkie babeczki marchewkowe
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Pełnoziarnista mąka | 1,5 | szklanka |
Przyprawy do piernika | 1 | |
Proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka |
Rodzynki | 0,33 | szklanki |
Brązowy cukier | 4 | łyżki |
Grubo starta marchewka | 1 | szklanka |
Olej rzepakowy | 0,33 | szklanki |
Jajka | 2 | szt |
Jogurt naturalny | 0,75 | szklanki |
Na wierzch: kremowy serek naturalny (może być wymieszany twaróg) | 0,75 | szklanki |
Na wierzch: cukier puder | 2 | łyżki |
Na wierzch: skórka pomarańczowa | 1 | łyżka |
Na wierzch: sok pomarańczowy | 5 | łyżeczek |
Opis
Dla dziecka od 1.roku życia
Składniki na 12 porcji.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
- Przygotować 12 form do muffinek.
- Przesiać mąkę, wymieszać z przyprawą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać rodzynki, cukier i marchewki.
- Wymieszać olej, jajka i jogurt w wysokim naczyniu.
- Wlać do mąki i mieszać do połączenia składników.
- Całość przełożyć do foremek i piec przez 25 minut.
- Wyjąć babeczki do ostygnięcia.
- W międzyczasie przełożyć do miski twaróg, cukier puder i zmiksować do jednolitej konsystencji.
- Dodać skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i wymieszać całość.
- Nałożyć krem na wierzch każdej babeczki, całość można przystroić wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!