Wspaniała szarlotka z serem i nutą pomarańczy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na masę jabłkową: (2 kg kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta), 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, skórka starta z 1 pomarańczy, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 2/3 szklanki brązowego cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) | 1 | szt |
Składniki na masę serową: (30-40 dag twarogu, 1/2 szklanki cukru, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- MASA SEROWA: Twaróg, cukier, mąkę i ekstrakt dokładnie utrzeć.
- MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką otartą z pomarańczy, cukremi mąką ziemniaczaną(budyniem).
- Przygotowanie całości: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
- Natłuszczoną tortownicę o śr. 26 cm (24 cm, jeśli chcemy wyższą szarlotkę), wylepić większą częścią, tworząc dość wysoki rant (do ok. ½-2/3 wysokości tortownicy).
- Nałożyć masę jabłkową, na wierzch masę serową, wszystko przykrywając drugą częścią rozwałkowanego ciasta, starając się zlepić wierzchnie ciasto z brzegiem.
- Wierzch ponakłuwać widelcem.
- Piec około 60 min. w temperaturze 180°C (termoobieg), 200°C przy grzaniu góra/dół.
- Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi (u mnie bakaliowe) i bitą śmietaną.
- Smacznego :)