Ziemniaki faszerowane szpinakiem
Autor: Edyta Kuzara
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
100 g szpinaku | 1 | szt |
4 duże ziemniaki | 1 | szt |
Jajko, | 1 | szt |
Sól, zioła prowansalskie | 1 | szt |
Ząbek czosnku, | 1 | szt |
Kilka łyżek bulionu warzywnego | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżąca wodą.
- Ugotowane prawie do miękkości wydrążyć w środku.
- Szpinak pokroić i poddusić na bulionie warzywnym (aż do jego całkowitego odparowania), dodać wyciśnięty ząbek czosnku i jajo oraz przyprawy.
- Wydrążony miąższ z ziemniaków połączyć z masą szpinakową.
- Powstałym farszem napełnić ziemniaki, które należy następnie podpiec przez kilka minut w piekarniku.