banner

Kapuśniaczek z kaszą jęczmienną

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kapuśniaczek z kaszą jęczmienną

Składniki

Nazwa Ilość
Udko z indyka 2 szt
Marchewka 2 szt
Pietruszka 1 szt
Seler 0,25 szt
Por 1 szt
Koperek 1 łyżka
Ziemniaki 2 szt
Kapusta kiszona 4 łyżki
Woda 3 l
Majeranek 1 łyżka
Oliwa z oliwek lub olej lniany do podanej już zupy 1 łyżeczka
Kasza jęczmienna 4 łyżki

Opis

Zupka porcja dla całej rodziny.

Porcja dla dziecka: 100-120 ml

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso.
    2. Ugotuj i drobno posiekaj.
    3. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler.
    4. Por pokrój w półtalarki, ziemniaki w kostkę.
    5. W osobnym garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa.
    6. Dodaj przyprawy i kaszę.
    7. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
    8. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj do garnuszka zagotuj, dodaj mięso, posyp koperkiem.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.