banner

Pomidorowa z indykiem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Pomidorowa z indykiem

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 1 łyżka
Brokuły- różyczka 2 szt
Cebula cukrowa 1 szt
Kapusta pekińska- liść 2 szt
Makaron rosołowy 100 g
Serek naturalny Bieluch 0,5 szt
Udziec z indyka 60 g
Brukselka 5 szt
Koperek świeży 0,5 szt
Marchew 2 szt
Pietruszka 1 szt
Pomidor 3 szt
Por 0,5 szt
Woda 3 szklanki
Żółtko 1 szt
Natka pietruszki 0,5 szt
Pieprz czarny 1

Opis

10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.

Dla starszych dzieci, zupę można przyprawić odrobiną sosu sojowego i np. bulionem ekologicznym.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę.
    2. Osobno ugotuj makaron.
    3. Obierz, umyj i pokrój drobno warzywa Pomidorów nie musisz obierać ze skórki.
    4. Na wrzątek wrzuć marchewkę, pietruszkę, koperek, cebulę, natkę, liść kapusty pekińskiej, pora, brukselkę, przyprawy oraz indyka. Gotuj 15 minut.
    5. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło i wrzuć pomidory. Smaż do czasu aż pomidory puszczą sok i staną się miękkie.
    6. Do pomidorów dodaj pół szklanki bulionu z garnka. Smaż jeszcze przez około 5 minut.
    7. Przetrzyj pomidory przez sito. Część bez pestek i skórek wrzuć do garnka.
    8. Następnie rozrób serek z żółtkiem Dodaj do tego parę łyżek gorącego bulionu.
    9. Wlej serek do garnka, dodaj brokuły. Gotuj do zagotowania się zupy.
    10. Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, lub warzywa rozdrobnić widelcem. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.