Jajka faszerowane (świnki)
Autor: Sabina Grygierek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
3-4 jajka | 1 | szt |
Farsz: (25 dag filetu z kurczaka, szklanka ryżu, szklanka bulionu, pół cebuli, 2 marchewki, 1 papryka czerwona, przyprawy: sól i pieprz, olej. | 1 | szt |
Szczypiorek, koperek, pietruszka lub liście sałaty | 1 | szt |
Majonez | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Farsz: Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy.
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy razem z mięsem na oleju. Przyprawiamy. D
- odajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną na kawałki paprykę.
- Do całości wsypujemy ryż i wszystko zalewamy szklanką bulionu.
- Gotujemy, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion.
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
- Nie przecinamy jajek na pół jak przy tradycyjnych jajkach faszerowanych.
- Delikatnie je nacinamy po długości - na tyle, aby móc wydobyć ze środka żółtko.
- Żółtko mieszamy z majonezem oraz z ryżem i warzywami.
- Tą masą faszerujemy białka.
- Na talerzyk dajemy drobno posiekanego szczypiorku, koperek, pietruszkę lub liście sałaty (będzie to trawka na której będą bawić się świnki).
- Nafaszerowane jajka kładziemy na "trawce".
- Jeśli nie chcą "stać" wówczas delikatnie je dociskamy do talerza lub podpieramy nóżkami zrobionymi z marchewki.
- Nos, uszka i ogonek możemy zrobić z marchewki. Zainstalowanie noska śwince może być problematyczne.
- Najlepiej na nosek uciąć grubszy plaster marchewki, wyciąć w końcówce białka mały otwór i włożyć plaster marchewki do jajka w taki sposób, aby w części wystawał poza obręb jajka.
- Następnie robimy dziurki w nosie świnki (wykałaczką).
- Uszy i ogon mocujemy poprzez wcześniejsze nacięcie białka. Oczy można zrobić z kulek czarnego pieprzu.