Omlet biszkoptowy
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 2 minuty
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Borówka amerykańska | 0,5 | szklanki |
Cukier puder | 1 | łyżka |
Mąka pełnoziarnista orkiszowa | 1 | łyżka |
Mleko 3,2% | 1 | łyżka |
Jajka | 2 | szt |
Olej do smażenia | 1 | łyżka |
Sól | 1 |
Opis
Borówki możesz wymieszać także z serkiem waniliowym.
Przygotowanie
-
- W misce zmiksuj białka ze szczyptą soli. Ubij na sztywno.
- W drugiej misce zmiksuj żółtka, mąkę, mleko, łyżeczkę cukru pudru.
- Do białek delikatnie wlej masę z żółtkami.
- Dokładnie wymieszjaj łyżką.
- Rozgrzej patelnię z łyżką oleju.
- Na rozgrzaną patlenię wlej ciasto na omleta.
- Omleta usmaż z obu stron.
- W blenderze zmiksuj borówki (Następnie przetrzyj przez sito).
- Wylej sok z borówkek na omleta.
- Wierzch omleta (jak borówki były zbyt kwaskowate) możesz posypać łyżczką cukru pudru.
- Smacznego.