Babeczki kurczaki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 36 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: drobina cukru pudru do podsypania stolnicy lub odrobina oleju do jej nasmarowania, żółte papilotki | 1 | szt |
Składniki na ciasto muffinowe: dowolne muffinki, babeczki, najlepiej nasze ulubione – 12 szt. | 1 | szt |
Składniki na kurczaki: (140 g marcepanu, czerwony barwnik spożywczy , 1/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, 600 g śmietany kremówki mocno schłodzonej lub po 300 g kremówki i mascarpone, 50-60 g wiórków kokosowych, 24 czekoladowe groszki (draże)) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Upiec nasze ulubione muffinki.
- Wystudzić.
- Marcepan zagnieść z cukrem pudrem i odrobiną barwnika.
- Rozwałkować na posypanej cukrem pudrem lub nasmarowanej olejem stolnicy ( w przypadku silikonowej stolnicy lepiej sprawdza się olej) na placek o grubości 2-3 mm.
- Wyciąć z niego sześć niewielkich kółek, o średnicy ok. 5 cm.
- Przekroić je na połowy i od zaokrąglonej strony powycinać nożykiem ząbki, tak by utworzyły się grzebienie.
- Następnie ponownie rozwałkować marcepanem na grubość 2-3 mm i wyciąć z niego małe trójkąty – 24 szt., w każdym wyciąć dwa ząbki, tak by pozostały trzy – powstaną w ten sposób kurze łapki.
- Z pozostałego marcepanu zrobić kurczają „rozdziawione” dziubki.
- Kremówkę ubić z ok. 4 łyżkami domowego cukru waniliowego na sztywno.
- Na każdą babeczkę nałożyć około łyżki bitej śmietany, tak by przykryła wierzch babeczki.
- Łyżką do lodów (może być nieco zwilżona) nabierać śmietanę i nakładać po jednej kulce na każdą babeczkę .
- Śmietanowe wierzchy i kule posypać dokładnie wiórkami kokosowymi.
- Na kule (główki kurczaków nakładać grzebienie dociskając, tak by się trzymały głów kurczaków.
- Z czekoladowych groszków zrobić oczy, zamocować marcepanowe dziubki.
- Kurczaki włożyć w dodatkowe żółte papilotki, do spodu papierków przymocować marcepanowe łapki kurczaków. Schłodzić.
- Smacznego :)