Babeczki marchewkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt |
1 łyżeczka mielonego cynamonu | 1 | szt |
1 łyżeczka przyprawy do piernika | 1 | szt |
100 g cukru (używam brązowego) | 1 | szt |
180 ml oleju | 1 | szt |
2 duże jajka (po ok 73 g każde) | 1 | szt |
200 g startej na drobnych oczkach marchewki | 1 | szt |
240 g mąki pszennej | 1 | szt |
Polewa: (160 g serka śmietankowego (może być kanapkowy), 200 g cukru pudru) | 1 | szt |
Skórka starta z 1 sparzonej pomarańczy | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok.
- W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem.
- Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką).
- Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową.
- Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
- Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
- Gotowe muffinki studzić na kratce.
- Polewa: Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Gotowe babeczki posmarować polewą.
- Smacznego :)