Czekoladki pomarańczowe a'la babeczki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 5 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
100 g białej czekolady na foremkę | 1 | szt |
150 g czekolady deserowej o smaku pomarańczowym | 1 | szt |
150 g śmietanki kremówki | 1 | szt |
2 łyżki cukru pudru | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Mieszać, aż się roztopi.
- Łyżeczką przełożyć czekoladę do papierowych lub aluminiowych foremek na pralinki/trufelki i pędzelkiem rozprowadzić po ściankach dość grubą warstwę czekolady (tak by nie była przezroczysta, bo podczas zdejmowania papierków może być zbyt cienka i się pokruszyć).
- Ułożyć do góry dnem na przygotowanej blasze i pozostawić do zastygnięcia, następnie schłodzić.
- Gdy czekolada stwardnieje delikatnie ściągać papierowe foremki.
- Aby przygotować nadzienie, należy roztopić w kąpieli wodnej czekoladę o smaku pomarańczowym i lekko podgrzać ze śmietanką i cukrem, nie doprowadzając do zagotowania.
- Stale mieszając przelać do miski.
- Wystudzić, utrzeć na gładką masę odstawić do schłodzenia.
- Po 15-20 minutach ponownie utrzeć.
- Masa powinna przez ten czas stężeć, jeśli nie to wstawiamy jeszcze na kolejne 15-20 min. do lodówki.
- Przełożyć do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i wyciskać masę do czekoladowych babeczek.
- Schłodzić przed podaniem.
- Smacznego.