Migdałowe ciasteczka Spekulatius - Speculoos
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 8 minut
Czas przygotowania: brak czasu

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 niepryskanej cytryny | 1 | szt |
3/4 opakowania przyprawy korzennej (u mnie przyprawa do piernika kamis) | 1 | szt |
1 duże jajko | 1 | szt |
1 i 1/2 szklanki mąki | 1 | szt |
1 szczypta soli | 1 | szt |
100 g cukru | 1 | szt |
16 g cukru z prawdziwą wanilią (ja zastąpiłam łyżeczką pasty waniliowej) | 1 | szt |
2 łyżki skrobi ziemniaczanej | 1 | szt |
50 g płatków migdałowych (ja pominęłam) | 1 | szt |
90 g miękkiego masła | 1 | szt |
Kilka kropli olejku migdałowego (u mnie łyżeczka ekstraktu z migdałów) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Zetrzeć skórkę z połowy cytryny.
- Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (ekstrakt dodać po ucieraniu).
- Ciągle mieszając, dodać stopniowo jajko, przyprawy.
- Mąkę ziemniaczaną i skrobie wymieszać, przesiać.
- Część mieszanki połączyć z masą przez mieszanie, a resztę dodać przez wyrabianie za pomocą mieszadeł miksera.
- Pozostawić tak przygotowane ciasto na 1 dzień w chłodnym miejscu pod przykryciem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg/0 lub 200°C (grzałka góra/dół).
- Ciasto cieniutko rozwałkować przełożyć do foremek, docisnąć (można też powycinać z niego różne kształty wykrawaczkami lub rozwałkować specjalnym wałkiem do zdobienia ciasteczek.
- Piec na środkowej półce piekarnika, przez około 8 minut.
- Pod koniec pieczenia obserwować, żeby ciastka nie uległy zbyt mocnemu przypieczeniu.
- Wyjąć foremki z piekarnika i pozostawić w nich ciastka na około 5 minut.
- Następnie delikatnie wyjąć ciastka i przełożyć je do dalszego stygnięcia na kratkę.
- Smacznego :)