Moooocno czekoladowe ciasto z wiśniami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 szklanki maślanki | 1 | szt |
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej | 1 | szt |
150 g startej czekolady | 1 | szt |
150 ml oleju słonecznikowego | 1 | szt |
16 g cukru waniliowego | 1 | szt |
2 opakowania budyniu czekoladowego | 1 | szt |
350 g wiśni | 1 | szt |
4 duże jajka (5 małych) | 1 | szt |
Pół szklanki cukru | 1 | szt |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Wiśnie umyć, osuszyć, odpestkować.
- Wymieszać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, przesiać do miski.
- Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Dodać startą czekoladę i wiśnie.
- Delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do formy ( u mnie forma na babkę, o śr. 22 cm) natłuszczonej i oprószonej mąką.
- Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 1 h i 15 minut.
- Ciasto po upieczeniu zostawić na 10-15 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować polewą przygotowaną ze 150 g cukru pudru wymieszanego z 3-4 łyżkami soku z wiśni.
- Smacznego.