Placek jogurtowy z malinami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
3/4 szklanki jogurtu naturalnego | 1 | szt |
1 i 2/3 szklanki mąki | 1 | szt |
1 szklanka cukru | 1 | szt |
4 duże jajka (rozmiar l) | 1 | szt |
40-50 g miękkiego masła | 1 | szt |
Ok. 250 g malin (świeżych lub mrożonych) | 1 | szt |
Skórka starta z jednej sparzonej cytryny | 1 | szt |
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
Opis
Źródło:słodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Masło utrzeć w drugiej misce na puszystą masę, stopniowo dodawać do niego ubite jajka, cały czas miksując.
- Dodać jogurt zmiksować.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
- Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przelać do formy.
- Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny, można lekko je docisnąć, ale nie jest to konieczne.
- Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
- Smacznego :)