Chleb słonecznikowo-ziołowy na zakwasie
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 8 godzin

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mąka razowa typ 2000 | 400 | g |
Ziarno słonecznika | 200 | g |
Bazylia i oregano | 1 | łyżka |
Siemię lniane | 200 | g |
Szczypiorek suszony | 1 | łyżka |
Zakwas słoiczek | 1 | szt |
Koperek suszony | 1 | łyżka |
Ciepła woda | 2,5 | szklanki |
Sól | 1 | łyżka |
Opis
Przygotowanie
-
- W misce wymieszaj mąkę, wodę. Dodaj zakwas. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj sól i inne zioła. Wrzuć ziarna. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy.Odstaw do piekarnika na 8 godzin.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 1 godzinę i 20 minut.
- Smacznego.