banner

Chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (3 szklanki mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki soli) 1 szt
Składniki na farsz:(400 g świeżego lub mrożonego (w liściach) szpinaku*, 250 g sera feta, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy) 1 szt
Szklanka oleju 1 szt

Opis

*mrożony szpinak wcześniej rozmrozić.

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia jogurtem i solą.
    2. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na kwadrans do lodówki.
    3. Farsz: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni.
    4. Rozdrobniony czosnek podsmażyć 1-2 minuty na oliwie (nie dłużej, żeby nie zbrązowiał, bo nabierze goryczy).
    5. Szpinak wymieszać z cebulką, czosnkiem i przyprawami, krótko podgrzać na patelni.
    6. Fetę pokroić w niedużą kostkę.
    7. Ciasto rozwałkować, wycinać nieduże kwadraty (ja to robiłam przykrywką od kwadratowej puszki na herbatę).
    8. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę szpinaku i 2-3 kawałki sera.
    9. Złożyć na połowę, wzdłuż przekątnej, mocno zlepiając brzegi.
    10. Smażyć partiami w niewielkim rondlu na mocno rozgrzanym oleju (pierożki powinny być przynajmniej częściowo zanurzone w oleju, czym wyższa temp. oleju tym ciasto mniej wchłonie tłuszczu).
    11. Po wyjęciu odsączyć na bibułce.
    12. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.