Cupcakes czekoladowo-orzechowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (120 g mąki pszennej (u mnie tortowa), 2 i 1/2 łyżki kakao, 140 cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g masła o temp. pokojowej, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 120 g (1/2 szklanki) nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego, 36 całych orzechów laskowych) | 1 | szt |
Składniki na krem wierzchni: (200 g cukru pudru, 80 g masła o temp. pokojowej, 2 łyżki mleka, 80 g (1/3 szklanki) nutelli) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Nagrzać piekarnik do 170°C.
- Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło wymieszać na wolnych obrotach miksera, aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą „piaszczystą” masę.
- Powoli dodawać mleko, i ubijać aż do połączenia się wszystkich składników.
- Dodać jajko i dobrze utrzeć, zeskrobać ze ścianek miski wszelkie niezmieszane składniki i dokładnie wymieszać z resztą masy.
- Przełożyć masę do foremki na muffiny, napełniać do 2/3 wysokości. Nie więcej bo ciasto szybko rośnie i się wyleje.
- Piec około 20 minut.
- Pozostawić babeczki w formie do lekkiego przestudzenia.
- Później przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
- Każda z babeczek powinna mieć w środku małe wgłębienie (dołeczek).
- Zdecydowanie nie powinny być wyrośnięte, jak muffiny.
- W powstałe wgłębienie nałożyć po łyżeczce nutelli.
- Utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą bardzo gęstą masę (najpierw na wolnych, później na średnich obrotach miksera).
- Ponownie zmniejszyć obroty miksera i ciągle mieszając dodać powoli mleko.
- Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ubijać około 5 minut na puszystą masę.
- Do masy dodać nutellę i dokładnie wymieszać łyżką.
- Nakładać kleks na każdą babeczkę (można większą ilość szprycą, jak u mnie, ale wtedy babeczki wyjdą słodsze, bo masa jest naprawdę słodka).
- Każdą babeczkę ozdobić orzechami laskowymi.
- Smacznego.