banner

Czerwona soczewica z warzywami i ryżem

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: brak czasu

Czerwona soczewica z warzywami i ryżem

Składniki

Nazwa Ilość
0,5- 1 szkl. bulionu warzywnego 1 szt
100 g czerwonej soczewicy (ugotowanej lub konserwowej) 1 szt
100 g ugotowanego ryżu brązowego 1 szt
2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 szt
Jajko 1 szt
Mała cebula 1 szt
Warzywa na patelnię (wg uznania) 1 szt
Łyżka oleju 1 szt
Sól 1 szt
Tymianek 1 szt
Ząbek czosnku 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ryż i czerwoną soczewicę (wcześniej namoczoną przez noc w wodzie) gotować ok. 5-10 min. krócej niż zwykle - tak, aby były dość twarde i nie rozpadły się podczas dalszego duszenia.
    2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
    3. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem, czosnek dodając dopiero w ostatnim etapie smażenia.
    4. Na patelnię wlać trochę bulionu warzywnego– po jego zagotowaniu dodać „warzywa na patelnię”.
    5. Wszystko dusić ok. 10 min (uzupełniając straty bulionu).
    6. W osobnym garczku rozbić trzepaczką jajko z solą i jogurtem naturalnym.
    7. Na patelnię z warzywami dodać soczewicę, ryż oraz tymianek.
    8. Wszystko dusić razem 5-10 min, doprowadzając do prawie całkowitego odparowania bulionu.
    9. Następnie dodać jajko rozbełtane z jogurtem i smażyć jeszcze przez chwilę.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.