banner

Czekoladki pomarańczowe a'la babeczki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Czekoladki pomarańczowe a'la babeczki

Składniki

Nazwa Ilość
100 g białej czekolady na foremkę 1 szt
150 g czekolady deserowej o smaku pomarańczowym 1 szt
150 g śmietanki kremówki 1 szt
2 łyżki cukru pudru 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
    3. Mieszać, aż się roztopi.
    4. Łyżeczką przełożyć czekoladę do papierowych lub aluminiowych foremek na pralinki/trufelki i pędzelkiem rozprowadzić po ściankach dość grubą warstwę czekolady (tak by nie była przezroczysta, bo podczas zdejmowania papierków może być zbyt cienka i się pokruszyć).
    5. Ułożyć do góry dnem na przygotowanej blasze i pozostawić do zastygnięcia, następnie schłodzić.
    6. Gdy czekolada stwardnieje delikatnie ściągać papierowe foremki.
    7. Aby przygotować nadzienie, należy roztopić w kąpieli wodnej czekoladę o smaku pomarańczowym i lekko podgrzać ze śmietanką i cukrem, nie doprowadzając do zagotowania.
    8. Stale mieszając przelać do miski.
    9. Wystudzić, utrzeć na gładką masę odstawić do schłodzenia.
    10. Po 15-20 minutach ponownie utrzeć.
    11. Masa powinna przez ten czas stężeć, jeśli nie to wstawiamy jeszcze na kolejne 15-20 min. do lodówki.
    12. Przełożyć do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i wyciskać masę do czekoladowych babeczek.
    13. Schłodzić przed podaniem.
    14. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.