Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki kakao, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 1 średnie jajko) | 1 | szt |
Dekoracja: (150 g masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej), kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu, nieduża wykrawaczka w kształcie serca) | 1 | szt |
Dodatkowo do nadzienia: (150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania, 6-12 (w zależności od wielkości) miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi) | 1 | szt |
Krem maślano- czekoladowy: (200 g masła, 1 łyżka mleka, 2-3 łyżki kakao, 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Ciasto muffinkowe: Piekarnik nagrzać do 180°C. Składnik suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Składniki z obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać.
- Papilotki na muffinki wypełnić w ½ wysokości zrobić niewielkie wgłębienie i włożyć do każdego po 1 kawałku cukierka karmelowego lub toffi.
- Przykryć ciastem do ¾ wysokości papilotek.
- Piec 20-25 minut w zależności od wysokości muffinek ( najlepiej sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Studzić na kratce.
- Czapeczki muffinek odciąć, odłożyć na bok lub po prostu dać bliskim do skonsumowania w ramach testowania smaku. ;)
- Krem maślano czekoladowy: Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać kakao i mleko, zmiksować, dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować (aż masa nabierze puszystości).
- Krem wyłożyć na wierzch każdej babeczki. Odstawić.
- Dekoracja: Masę cukrową zabarwić na czerwono lub różowo, rozwałkować na grubość około 3-5 mm, wyciąć serduszka.
- Przełożyć na pergamin i nieco podsuszyć w ciepłym miejscu (najlepiej ze 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne).
- Serduszka ułożyż na wierzchu każdej babeczki.
- Smacznego :)