banner

Gofry z mąki orkiszowej

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Gofry z mąki orkiszowej

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Masło 20 g
Mąka pełnoziarnista orkiszowa 1 szklanka
Miód płynny 1 łyżeczka
Mleko 3,2% 1 szklanka
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól 1

Opis

Przepyszna, zdrowsza wersja gofrów. Można podawać z owocami, bitą śmietaną, dżemem itp. (Bitą śmietanę rób sama - zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem zmiksuj przechodząc od najmniejszych do najwyższych obrotów robota).

Przygotowanie

    1. Rozgrzej gofrownicę.
    2. Rozpuść masło w garnuszku.
    3. W misce wymieszaj jajko, miód, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia.
    4. Dodaj roztopione masło. Zmiksuj.
    5. Rozgrzaną gofrownicę wysmaruj odrobiną oliwy i wylej ciasto. Zapiekaj około minuty. Podawaj tak jak lubisz.
    6. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.