Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Kasza jaglana | 100 | g |
Mleko | 1 | szklanka |
Woda | 1 | szklanka |
Rodzynki | 20 | g |
Kakao + wiórki – do obtoczenia | 1 | szt |
Wiórki kokosowe | 70 | g |
Opis
Kasza jaglana – 100g (1/2 szkl, 1 woreczek)
Z przepisu wychodzi ok. 30 kuleczek.
Opcjonalnie w każdą kulkę można wbić migdał.
Przygotowanie
-
- Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie, następnie sparz wrzątkiem i ponownie przelej zimną wodą.
- Zagotuj wodę wraz z mlekiem.
- Do gotującego się płynu wrzuć odcedzoną kaszę, wiórki kokosowe i rodzinki.
- Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż do wchłonięcia płynu.
- Po tym czasie odstaw masę do przestudzenia.
- Lekko zblenduj masę.
- Formuj niewielkie kulki i obtaczaj w kakao lub wiórkach kokosowych.