banner

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Składniki

Nazwa Ilość
Delikatna budyniowa pianka:(5 białek,1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 16 g domowego cukru waniliowego domowego (w oryginale cukier wanilinowy),2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) - u mnie waniliowy,1/2 szklanki oleju słonecznikowego) 1 szt
Ponadto:500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej),cukier puder do oprószenia 1 szt
Składniki na kruche ciasto:(2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka),250 g masła lub margaryny, zimnego,2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki cukru pudru,5 żółtek) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze).
    2. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
    3. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
    4. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
    5. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
    6. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
    7. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
    8. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    9. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
    10. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
    11. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
    12. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry).
    13. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę.
    14. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
    15. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
    16. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
    17. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.