Kruche z owocami leśnymi i migdałową kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (300 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 200 g zimnego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 cytryny) | 1 | szt |
Kruszonka migdałowa: (80 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 60 g zmielonych migdałów, 80 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 90 g roztopionego masła) | 1 | szt |
Nadzienie owocowe: (ok. 600 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych; u mnie mieszanka malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki oraz jagód (mrożone owoce wcześniej rozmrozić)) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno formy. Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
- Nadzienie: Owoce umyć, osączyć na papierowych ręcznikach.
- Kruszonka: Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
- Całość: Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.
- Smacznego :)