Muffinki cynamonowo-korzenne z konfiturą morelową
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/4 szklanki oleju słonecznikowego | 1 | szt |
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii) | 1 | szt |
1 łyżka cynamonu | 1 | szt |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
250 ml konfitury lub dżemu morelowego (lub innego) | 1 | szt |
3/4 szklanki mleka | 1 | szt |
1/2 szklanki brązowego cukru | 1 | szt |
1 duże jajko | 1 | szt |
2 szklanki mąki | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól).
- W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt).
- Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Dodać konfiturę/dżem.
- Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie).
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości.
- Piec w temperaturze 170-180 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).
- Smacznego :)