Napoleonka na cieście francuskim
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 55 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto francuskie: (20 dag mąki pszennej 40 dag schłodzonego masła, 1/2 jajka, jeśli uda się wam podzielić, lub pominąć, 1/2 łyżeczki soli, 100 ml wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka) | 1 | szt |
Składniki na masę budyniową:(4 jajka, 3 szklanki mleka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 3/4 szklanki cukru, 16 g cukru waniliowego) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie: (Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody.
- Wyrobić jednolite dosyć miękkie ciasto, takie jak na pierogi i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
- Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe.
- Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować na placek.
- W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy.
- Na środku rozwałkowanego placka położyć „ciasto maślane” i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód).
- Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i oziębić w lodówce min. 60 minut .
- Oziębione ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć i oziębić tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkować.
- Ciasto francuskie wstawia się do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok 10-12 minut. Ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczeniu w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.)
- Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.
- Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami.
- Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń.
- Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę).
- Odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
- Wtedy są najsmaczniejsze.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).
- Smacznego.