(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (300 g powideł śliwkowych, wiśnie drylowane z kompotu (słoik ok 720 ml), 300 g posiekanych orzechów włoskich) | 1 | szt |
Składniki na bezę: (5-6 białek, 1 i 1/3 szklanka cukru pudru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 200 g masła, 5-6 żółtek) | 1 | szt |
Składniki na masę kremową: (2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3-5 łyżek cukru, 16 g cukru waniliowego, 150 g masła, aromat waniliowy lub śmietankowy opcjonalnie) | 1 | szt |
Składniki na polewę czekoladową: (50 g czekolady gorzkiej, 2-3 łyżki kakao, cukier do smaku, 20 g masła) | 1 | szt |
Opis
Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, można zrobić jeden większy placek, a po upieczeniu podzielić go na dwie części.
Jeśli chcemy mieć wersję light, możemy pominąć w kremie masło i zrobić z pozostałych składników sam budyń.
Do polewy można dodać ok. pół łyżeczki żelatyny wtedy będzie jeszcze bardziej lśniąca, ja nie dodawałam.
Przygotowanie
-
- Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto, uformować je w kulę i podzielić na pół.
- Obie części rozwałkować i wyłożyć nimi 2 jednakowe blaszki, wyłożone papierem do wypieków (u mnie 24 x 28 cm).
- BEZA: Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (partiami po ok. 2 łyżki cukru).
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.
- KREM: Zagotować 1 szklankę mleka.
- Drugą zmiksować z obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkami, dodać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz zagotować około 1 minuty, uważając żeby masa się nie przypaliła.
- Odstawić z ognia do wystudzenia, najlepiej nakrywając garnek folią (dzięki temu na masie nie utworzy się kożuch).
- Masło utrzeć mikserem na puch.
- Cały czas ucierając dodawać stopniowo (po 1 łyżce) ostudzoną masę budyniową.
- Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego, zmiksować.
- Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, kakao i cukrem.
- Przygotowanie całości: Na oba placki ciasta wyłożyć powidła (po ½ słoika), wysypać posiekane orzechy, następnie wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, na górę ponownie wsypać posiekane orzechy.
- Piec około 40 minut w temperaturze 160°C na najniższym poziomie.
- Jeśli chcemy mieć pewność, że beza pozostanie śnieżnobiała możemy nakryć wierzch ciasta folią aluminiową.
- Po upieczeniu placki ostudzić.
- Przełożyć ostudzonym kremem.
- Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4-5 godz.
- Polać przygotowaną wcześniej, lekko ostudzoną polewą.
- Smacznego :)