banner

Parfait owocowe z malinami i brzoskwiniami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 8 godzin

Parfait owocowe z malinami i brzoskwiniami

Składniki

Nazwa Ilość
1 opakowanie posypki z gorzkiej czekolady lub 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 1 szt
2 brzoskwinie świeże lub 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 szt
270 g konfitur malinowych 1 szt
300 g malin 1 szt
5 łyżek soku z pomarańczy 1 szt
500 g śmietanki 36% 1 szt
Serduszka z czekolady do dekoracji (u mnie wiórki z czekolady truskawkowej 1 szt
100 g cukru 1 szt
16 g cukru waniliowego 1 szt
4 żółtka 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Brzoskwinie naciąć na krzyż i na chwilkę włożyć do wrzącej wody.
    2. Wyjąć i obrać.
    3. Przekroić na pół, usunąć pestki.
    4. Miąższ pokroić w małą kostkę.
    5. Maliny oczyścić i przebrać (kilka odłożyć do dekoracji).
    6. Żółtka ubijać około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem pomarańczowym w kąpieli wodnej.
    7. Miskę zdjąć, wstawić do zimnej wody. Ubijać tak długo, aż masa całkiem wystygnie.
    8. Konfitury malinowe wymieszać z masą żółtkową.
    9. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając, porcjami dodawać do masy.
    10. Następnie dodać owoce i posypkę czekoladową.
    11. Masę przełożyć do formy do parfait lub wyłożonej folią spożywczą/lub aluminiową keksówki.
    12. Wierzch wygładzić. Mrozić około 8 h.
    13. Przed podaniem formę włożyć na chwilę do gorącej wody.
    14. Deser wyjąć na talerz, folię usunąć.
    15. Udekorować czekoladą i malinami.
    16. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i musem malinowym.
    17. Najlepiej wyjąć z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne.
    18. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.