Proste puszyste ciasto ze śliwkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 szklanki cukru | 1 | szt |
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia | 1 | szt |
1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) | 1 | szt |
20 g domowego cukru waniliowego | 1 | szt |
250-300 g śliwek | 1 | szt |
3 duże jajka | 1 | szt |
Skórka starta z 1 małej cytryny | 1 | szt |
100 g masła | 1 | szt |
2 łyżki śmietany | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem na najwyższych obrotach).
- Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową.
- Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
- Śliwki umyć, przepołowić.
- Dużą keksówkę (u mnie o wym. 26 x 12 cm)wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do formy wlać ciasto.
- Na wierzchu ułożyć śliwki.
- Piec około 40-45 minut (termoobieg) w piekarniku nagrzanym do180°C.
- Oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego ;)