Sernik czekoladowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składnik na polewę: (90 g gorzkiej czekolady (ja zużyłam mniej), 1/2 szklanki śmietanki kremówki). | 1 | szt |
Składniki na masę serową: 170 g gorzkiej czekolady, 600 g kremowego twarożku lub twarogu trzykrotnie mielonego, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym, 3 duże jajka, 3 duże żółtka, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody) | 1 | szt |
Składniki na spód: (1 i 1/3 pokruszonych grahamowych krakersów (użyłam w zastępstwie digestive), 70 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao) | 1 | szt |
Opis
Z przepisu Nigelli http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/chocolate-cheesecake-recipe/index.html .