Sernik z kaszy kukurydzianej i sera białego
Autor: Monika Gibniewska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 100 | g |
Ser biały mielony | 700 | g |
Skórka cytrynowa | 1 | łyżeczka |
Cukier | 150 | g |
Jaja | 3 | szt |
Tłuszcz do wysmarowania formy | 1 | szt |
Kasza kukurydziana | 500 | g |
Mleko | 2 | szklanki |
Cukier waniliowy | 0,25 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Kaszę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając, ugotować, ostudzić.
- Masło rozetrzeć w misce.
- Ser dodać do utartego masła.
- Kaszę rozetrzeć w misce, dodać do masy serowej.
- Utrzeć żółtka z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodać żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, pianę z białek, wymieszać.
- Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.