banner

Szybkie pierniczki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Szybkie pierniczki

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szt
1 łyżka kakao 1 szt
1 łyżka przyprawy do piernika 1 szt
10 dag masła, roztopionego 1 szt
10 dag miodu 1 szt
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szt
13 dag cukru pudru 1 szt
300 g mąki pszennej 1 szt
Lukier: (1 białko, 2 szklanki cukru pudru) 1 szt
2 duże jajka 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.
    2. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło).
    4. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
    5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.
    6. Studzić na kratce.
    7. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier.
    8. Dowolnie udekorować.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.