Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
2 3/4 szklanki mąki, śliwki węgierki lub inne mało dojrzałe | 1 | szt |
Kruszonka: (180g mąki, 100g cukru, 16 g cukru waniliowego, 100 g roztopionego masła, 1/4 łyżeczki cynamonu) | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, skórka otarta z 1/2 cytryny, szczypta soli, 60 g rozpuszczonego masła, 1 jajko, 1 żółtko | 1 | szt |
Składniki na zaczyn: (30 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki maki, 1/4 łyżeczki cukru) | 1 | szt |