Chleb bezglutenowy ze skrobi pszennej
Autor: Monika Gibniewska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ziemniak przetarty przez sito | 1 | szt |
Cukier | 25 | g |
Drożdże | 40 | g |
Kminek | 1 | |
Skrobia pszenna | 500 | g |
Mleko | 100 | ml |
Woda | 150 | ml |
Sól | 5 | g |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Przygotowujemy rozczyn z drożdży roztartych z cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Dodajemy kminek, skrobię, ziemniaki, sól.
- Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, dodajemy wodę.
- Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Wierzch ciasta smarujemy wodą.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut.
- Smacznego.