banner

Opiekane warzywa

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Opiekane warzywa

Składniki

Nazwa Ilość
Cebula czerwona 2 szt
Papryka, pomarańczowa 1 szt
Rozmaryn 1 łyżka
Pomidor duży 2 szt
Sól ziołowa 1
Cukinia 2 szt
Bakłażan 1 szt
Czosnek ząbek 4 szt
Olej do smażenia 2 łyżki
Pieprz 1

Opis

Danie pożywne i bardzo zdrowe. Nadaje się także na grilla. Warzywa piec w folii aluminiowej.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Przygotować żaroodporne naczynie, posmarować oliwą. Umyć i pokroić warzywa. Między ułożone warzywa wsunąć rozmaryn i czosnek obrany, ale w całości. Skropić odrobiną oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Opiekać warzywa przez 10minut. Obrócić warzywa. Ponownie wstawić. Opiekać przez następne 10-15minut aż warzywa będą miękkie i zarumienione.
    3. Idealne do chrupiącego pieczywa.
    4. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.