banner

Syrop truskawkowy

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Syrop truskawkowy

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier biały 6 łyżek
Truskawki 1 kg

Opis

Inną wersją jest oczyszczenie truskawek, zasypanie cukrem na noc. Jak puszczą sok przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 10 minut, od momentu jak się woda będzie gotować.

Przygotowanie

    1. Wyparz słoiki (Do garnka włóż słoiki i nakrętki, zalej wodą. Gotuj około 5 minut od zagotowania się wody.)
    2. Do wyparzonych słoików przełóż oczyszczone i pokrojone truskawki. Zasyp cukrem (Ja zasypywałam około 1-2 łyżeczkami cukru). Zależy od tego jak duże używasz słoiki i jak dużo wrzucisz truskawek. Truskawki muszą być dobrze pokryte cukrem, dzięki temu się syrop nie popsuje.
    3. Zamknij dobrze słoiki.
    4. Wstaw do garnka (Na dół połóż jeszcze bawełnianą szmatkę, aby słoiki nie obijały dna). Zalej do połowy wodą. Gotuj około 40-50 minut, aż cały cukier dokładnie się rozpuści.
    5. Tak przygotowane słoiki sprawdź ponownie czy są dobrze zakręcone i odstaw do góry dnem. Przykryj szmatką i odstaw do ostygnięcia.
    6. Gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.