Budyń jaglany z owocami
Autor: Magdalena Marszałek
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Kasza jaglana woreczek | 100 | g |
Mleko roślinne ( ryżowe, kokosowe) lub zwierzęce | 1 | szklanka |
Ksylitol | 1 | łyżka |
Banan | 1 | szt |
Owoce jagodowe do wykonania musu ( truskawki, maliny, jagody) | 100 | g |
Opis
Budyń można podawać w przezroczystych salaterkach układając warstwami mus na przemian z kaszą.
Taka kolorowa kompozycja będzie na pewno dużo bardziej atrakcyjna dla najmłodszych. Jeśli nie mamy w rodzinie alergika, aby deser był bardziej odżywczy możemy uzupełnić go zdrowymi tłuszczami w postaci startych orzechów laskowych lub włoskich. Dodatkowo wierzch budyniu można posypać wiórkami kokosowymi, startą, gorzką czekoladą lub doprawić cynamonem do smaku.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Kaszę jaglaną (w woreczku) ugotować w garnku wypełnionym ½ szklanki mleka oraz szklanką wody.
- W przypadku wersji bez woreczka, przed ugotowaniem, ziarna należy dokładnie przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody.
- Podczas gotowania kaszy, równocześnie można przygotować mus z owoców jagodowych.
- Maliny, truskawki lub jagody wystarczy rozdrobnić za pomocą blendera lub miksera na gęstą masę.
- Po wystudzeniu kaszy należy miksować ją z ½ szklanki mleka, ksylitolem (alternatywnie miodem) oraz bananem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.