Egzotyczna zupa krem
Autor: Urszula Bieniek
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Imbir | 1 | łyżeczka |
Olej do smażenia. | 1 | szt |
Cebula | 1 | szt |
Marchew | 4 | szt |
Ziemniaki | 3 | szt |
Bulion warzywny | 3 | szklanki |
Curry (w zależności od wieku i upodobań dziecka trochę mniej lub więcej) | 1 | łyżeczka |
Sok z cytryny lub pomarańczy | 2 | łyżki |
Śmietana do zupy (9% lub 12%) | 0,5 | szklanki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Po umyciu i obraniu marchwi oraz ziemniaków należy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju a następnie wrzuć starte warzywa (potrzebny spory rondel, będzie ich sporo).
- Po krótkim podsmażeniu zalewamy bulionem i gotujemy do 25 minut.
- Po ugotowaniu warzyw całość miksujemy na gładki krem, dodajemy przyprawy oraz śmietanę i sok, wpierw w mniejszych ilościach niż w przepisie, aby móc spróbować i sprawdzić czy ostry smak przypraw równoważy się śmietaną.
- Do zupy idealnie pasują grzanki lub groszek ptysiowy, można dodać parę płatków migdałów.