Syrop truskawkowy
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Cukier biały | 6 | łyżek |
Truskawki | 1 | kg |
Opis
Inną wersją jest oczyszczenie truskawek, zasypanie cukrem na noc. Jak puszczą sok przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 10 minut, od momentu jak się woda będzie gotować.
Przygotowanie
-
- Wyparz słoiki (Do garnka włóż słoiki i nakrętki, zalej wodą. Gotuj około 5 minut od zagotowania się wody.)
- Do wyparzonych słoików przełóż oczyszczone i pokrojone truskawki. Zasyp cukrem (Ja zasypywałam około 1-2 łyżeczkami cukru). Zależy od tego jak duże używasz słoiki i jak dużo wrzucisz truskawek. Truskawki muszą być dobrze pokryte cukrem, dzięki temu się syrop nie popsuje.
- Zamknij dobrze słoiki.
- Wstaw do garnka (Na dół połóż jeszcze bawełnianą szmatkę, aby słoiki nie obijały dna). Zalej do połowy wodą. Gotuj około 40-50 minut, aż cały cukier dokładnie się rozpuści.
- Tak przygotowane słoiki sprawdź ponownie czy są dobrze zakręcone i odstaw do góry dnem. Przykryj szmatką i odstaw do ostygnięcia.
- Gotowe.