banner

Doskonałe ciasto pierogowe i ruskie pierogi

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 50 minut

Doskonałe ciasto pierogowe i ruskie pierogi

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki n ciasto (około 35-40 sztuk): (2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 żółtko, niepełna łyżeczka soli, 1 - 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżka masła lub oleju) 1 szt
Składniki na farsz: (600 g ziemniaków, 300 g twarogu półtłustego lub tłustego, 1 duża cebula,sól,pieprz) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
    2. Zrobić wgłębienie, dodać sól, masło i żółtko.
    3. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę.
    4. Ciasto powinno być bardzo miękkie i elastyczne, ale nieklejące, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, by ciasto nie zrobiło się twarde.
    5. Wyrabiać około 5-7 minut.
    6. Kulę przykryć szczelnie ściereczką.
    7. Ziemniaki obrać, ugotować, przestudzić.
    8. Przepuścić razem z serem przez maszynkę do mielenia lub praskę.
    9. Cebule zeszklić na oliwie, wymieszać z masą serowo-ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    10. W dużym garnku wstawić wodę na gotowanie, posolić.
    11. Ciasto podzielić na dwie części.
    12. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na środek nakładać około 1 łyżeczki farszu, złożyć na pół i skleić brzegi ciasta formując pierogi.
    13. Wrzucać na gotującą wodę. Gotować około 3 -5 min po wypłynięciu.
    14. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.