banner

Ciasto mocno czekoladowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 30 minut

Ciasto mocno czekoladowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka mąki tortowej 1 szt
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado 1 szt
1/2 szklanki wody 1 szt
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki 1 szt
1/4 łyżeczki sody 1 szt
100 g mrożonych wiśni lub malin (opcjonalnie) 1 szt
2/3 szklanka jasnego cukru demerara 1 szt
200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60% 1 szt
200 g masła 1 szt
3 pełne łyżki kakao 1 szt
Składniki na polewę: (1-1,5 szklanka cukru pudru (w zależności od tego jaką gęstość polewy chcemy uzyskać), 3 pełne łyżki kakao , 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 1-2 łyżki soku z malin) 1 szt
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać oba cukry i dokładnie wymieszać z mąką.
    3. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Dodać mrożone owoce.
    4. Tortownicę (u mnie o śr. 21 cm) natłuścić masłem i lekko wysypać bułką tartą.
    5. Wlać ciasto i piec je 70-90 minut w temperaturze 140°C (patyczek po wbiciu w ciasto nie powinien być oblepiony mokrym, lejącym ciastem, ale jak najbardziej mogą być na nim przyklejone wilgotne okruszki ciasta.
    6. Mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao.
    7. Wymieszać wszystko na gładką masę.
    8. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.