banner

Kanapki w stylu francuskim

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Kanapki w stylu francuskim

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 70 g
Pieczywo tostowe 2 szt
Ser emmentaler 100 g
Szynka parmeńska 5 g
Jaja 1 szt
Mleko 125 ml
Mąka pszenna 0,5 łyżeczki
Olej do smażenia 1 łyżka
Pieprz 1

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Składniki do oddzielenia na sos: (30g masła, 1 łyżeczka oleju do smażenia, ½ łyżeczki mąki pszennej, 125ml ciepłego mleka, pieprz)
    2. Chleb tostowy pozbawić skórki, pokroić w trójkąty, na dwóch kromkach położyć starty ser i szynkę krojoną też w trójkąt.
    3. Posypać szynkę serem. Przykryć pozostałymi kromkami i przycisnąć.
    4. Przygotować biały sos: Roztopić masło z olejem na średnim ogniu. Wsypać mąkę, mieszać - smażąc ok. 1 minuty. Stopniowy dolewać mleko. Cały czas mieszając aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zestawić z ognia dodać pozostały ser (2 łyżki). Doprawić pieprzem, odstawić.
    5. Rozbić jajko, roztrzepać widelcem, moczyć w nim kanapkę. Rozgrzać mocno grill. Masło roztopić na patelni na średnim ogniu.
    6. Obsmażyć na niej kanapki (można obydwie jednocześnie). Kanapki smażymy na złotobrązowy kolor.
    7. Przełożyć kanapki do blachy wyłożonej folią i posmarować białym sosem.
    8. Zapiekać 4 minuty, aż wszystko się połączy. Podawać gorące.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.