Krem z mąki lub płatków kukurydzianych
Autor: Monika Gibniewska
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 7 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Białka | 2 | szt |
Płatki lub mąka kukurydziana | 120 | g |
Cukier | 100 | g |
Mleko | 1 | l |
Cukier waniliowy | 0,5 | szt |
Sól | 1 | |
Śmietana | 200 | ml |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Płatki lub mąkę wymieszać z częścią zimnego mleka.
- Resztę mleka zagotować.
- Na gotujące mleko wrzucić rozrobione płatki, stale mieszając.
- Dodać sól, chwilę gotować, ostudzić.
- Białka ubić z cukrem.
- Płatki wymieszać ze śmietaną, białkami, ubić na puszysta masę, ostudzić.