Makaron z kurczakiem i gorgonzolą
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Gorgonzola | 40 | g |
Mix sałat | 0,25 | szt |
Pieczona pierś z kurczaka | 0,5 | szt |
Pomidor | 1 | szt |
Sok z cytryny | 2 | łyżeczki |
Makaron spaghetti z pszenicy durum 100% | 100 | szt |
Szczypiorek | 0,5 | szt |
Opis
W przepisie wykorzystałam resztki kurczaka, które pozostały mi z całego kurczaka pieczonego, którego robiłam dzień wcześniej. Jak nie masz resztek to kawałki kurczaka (udziec, lub pierś) zamarynuj w sosie sojowym, czosnku, bazylii, papryce czerwonej minimum z 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni 45 minut.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Pokrój w kostkę kurczaka.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż makaron, następnie kurczaka, posyp pokruszonym serem gorgonzola (Zapiekaj 15 minut)
- Tak przygotowanego kurczaka podawaj na sałacie skropionej sokiem z cytryny.
- Na wierzch kurczaka połóż pokrojonego pomidora oraz szczypiorek.
- Smacznego