banner

Muffinki a' la pizza

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Muffinki a' la pizza

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 szt
1 łyżeczka soli 1 szt
1 łyżeczka suszonego oregano 1 szt
120 g ementalera 1 szt
130 g szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej, podsuszanej lub mocno wędzonej, najlepiej w plastrach 1 szt
200 ml ketchupu rozcieńczonego wodą do konsystencji przecieru lub doprawionego do smaku, solą, cukrem i pieprzem przecieru 1 szt
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą, czyli po 125 g jednej i drugiej) 1 szt
70 ml oleju (dodałam rzepakowy) 1 szt
Opcjonalnie 30 g parmezanu (parmigiano reggiano lub grana padano), stary na dużych oczkach 1 szt
1 jajko 1 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
Opcjonalnie suszone pomidory drobno posiekane, oliwki lub inne dodatki 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wlać olej, przecier/ketchup, dodać jajko, szynkę i ementaler, dokładnie wymieszać.
    2. W drugiej misce wymieszać suche składniki, połączyć je razem z mokrymi, krótko wymieszać drewnianą łyżką.
    3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości, ewentualnie z wierzchu posypać parmezanem.
    4. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C – góra/dół lub 180 °C – termoobieg.
    5. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremkach.
    6. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.