banner

Napój Sojowy

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 12 godzin

Napój Sojowy

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka suchych nasion soi 1 szt
10 szklanek wody (+ woda do moczenia ziaren) 1 szt

Opis

Napój można przechowywać w lodówce 3 dni.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
    2. Następnego dnia odlewamy wodę, połowę soi mieszamy z 2,5 szklankami gorącej, niemal gotującej się wody i miksujemy na gładką masę.
    3. Dosypujemy resztę soi, i znów 2,5 szklanki gorącej wody i miksujemy.
    4. Przecedzamy przez sitko, potem przez płócienną szmatkę, z całej siły, tak żeby jak najmniej zostało wody w suchym.
    5. Potem do tego, co wycisnęliśmy dodajemy pięć szklanek wody (koniecznie, bo wychodzi taka jakby śmietana, bardzo mdła), łyżeczkę albo dwie soli, cukier do smaku, można dodać jakiś aromat waniliowy albo kakao, co kto lubi.
    6. Suchą pozostałość (okarę) można wykorzystywać do różnych potraw, tak jak tofu.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.